Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τι είναι ο ρυθμός s/m στο κωπηλατικό;

από aasport 06/02/2018 0 Σχόλια Κωπηλατικά,

Από την Ράνια Ματζοράκη

IRTI - Indoor Rower Instructor 

 

 

Στο κωπηλατικό της Concept2 στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνη σας, εμφανίζεται ένας αριθμός ο οποίος δείχνει τις "Κουπιές ανά λεπτό" (“strokes per minute” ή "s / m" ή "spm"). Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει και πως μπορούμε να το ‘διαβάσουμε’ ;

 

Ο ρυθμός είναι ο αριθμός του κύκλου κουπιών που κάνετε ανά λεπτό καθώς κωπηλατείτε στη κωπηλατική μηχανή της Concept2 . Θα πρέπει να ξακαθαρίσουμε ότι η ένταση της προπόνησής σας δεν καθορίζεται από το πόσο υψηλός είναι ο ρυθμός σας αλλά από το πόσο δυνατά τραβάτε στο συγκεκριμένο ρυθμό.

 

Σίγουρα με την ίδια τεχνική και δύναμη, ο υψηλότερος ρυθμός σημαίνει και καλύτερη απόδοση. Δεν είναι καθόλου εύκολο ακόμη και σε προχωρημένους κωπηλάτες να διατηρούν έναν υψηλό ρυθμό χωρίς να κάνουν λάθη στην τεχνική τους. Αυτό γίνεται γιατί με την πολύ γρήγορη επαναφορά δεν προλαβαίνουν να έχουν μια σωστή και ισχυρή στάση στη φάση του αρπάγματος (ξεκινήματος) με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν τη μέγιστη δύναμη σε αυτό το σημείο.

 

Ο υψηλότερος ρυθμός απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθεί που σημαίνει κούραση η οποία μας οδηγεί σε μικρότερη και σε πιο αδύναμη κουπιά. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι ο υψηλότερος ρυθμός θα μας οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας μας. Η μέγιστη ταχύτητα γίνεται μόνο όταν η καλύτερη τεχνική ταιριάζει με ένα βιώσιμο ρυθμό.

 

Έτσι ποιος είναι ο καλύτερος ρυθμός για εσάς; Αυτό θα εξαρτηθεί λίγο και από τους στόχους σας. Αν προσπαθήσετε να αυξήσετε την αντοχή σας για παράδειγμα, οι προπονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα θα απαιτούν χαμηλότερο ρυθμό, από ότι η διαλειμματική προπόνηση.

 

Ακολουθούν μερικές γενικές οδηγίες που βοηθούν στο να βρείτε τον ρυθμό σας στις προπονήσεις:

 

18-22 spm Αν κωπηλατείτε σε αυτό το ρυθμό τότε πρέπει να ξέρετε ότι η φτερωτή έχει περισσότερο χρόνο για να επιβραδύνει κατά την επαναφορά. Η ταχύτητα σας δεν μπορεί να φθάσει τη μέγιστη και η αίσθηση σας είναι ότι η κουπιά είναι βαριά. Η προπόνηση σε αυτό το ρυθμό βοηθάει πολύ στην βελτίωση της τεχνικής και της βάσης για μια καλή φυσική κατάσταση. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε την αναπνοή μας και να ελέγξουμε την εφαρμογή της δύναμης μας. Ο ρυθμός αυτός συνίσταται σε αρχάρια άτομα και σε προπόνηση με πολύ μεγάλα κομμάτια.

 

24-28 spm Η κωπηλασία σε αυτό το ρυθμό αποτελεί τη βάση πολλών προπονήσεων. Σε αυτό το ρυθμό μπορούμε να κωπηλατούμε τεχνικά και δυνατά μεκαλό ρυθμό αναπνοής. Συνίσταται για τα πιο πολλά κομμάτια της προπόνησης σας μιας και θα μπορείτε να έχετε μια καλή αίσθηση της σχέσης τεχνικής/δύναμης.

 

30-36 spm Ο ρυθμός αυτός είναι για προχωρημένους και για όσους έχουν πολύ καλή τεχνική. Οι γρήγορες κουπιές απαιτούν γρήγορους μυς και γρήγορο συντονισμό. Ο αυξημένος ρυθμός χρησιμοποιείται σε διαλειμματική προπόνηση και είναι καλύτερη για αγωνιστικές αποστάσεις έως και 2000 μέτρα.

 

38+ spm Αυτός ο ρυθμός απευθείνεται σε επαγγελματίες και υψηλού επιπέδου αθλητές για αγώνες και κομμάτια μικρών αποστάσεων. Υπάρχει ένα ανώτατο όριο για την αποτελεσματική χρήση του κουπιάς. Θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ταχύτητα πολύ πιο πάνω από αυτό το ρυθμό δεδομένης της πολυπλοκότητας του κουπιάς και της καλύτερης χρήσης των μεγάλων μυϊκών ομάδων (όπως τα πόδια, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πλήρη συμπίεση).

 

Μερικοί πιο μικρόσωμοι αθλητές βρίσκουν ότι μπορούν να διατηρούν υψηλούς ρυθμούς από τους ψηλότερους αθλητές! Ο καλύτερος ρυθμός είναι αυτός που μπορείτε να διατηρήσετε για τον απαιτούμενο χρόνο προπόνησης (ή απόστασης) με καλή τεχνική. Εάν αυξήσετε τον ρυθμό αλλά δεν μπορέσετε να τον διατηρήσετε, τότε συνιστάται να τον μειώσετε πάλι. Μειώστε το ρυθμό της κουπιάς εκεί όπου κερδίζετε ταχύτητα με σωστή κωπηλασία. Ο στόχος είναι να κωπηλατήσετε καλά και γρήγορα.

Αφήστε σχόλιο